Jamilla (14) groeit op in een opvanghuis: ‘Het is fijn om steun te krijgen’

Een schouder om op uit te huilen, iemand die naar je luistert en je helpt. Steunpilaren zijn belangrijk in het leven van kinderen die het moeilijk hebben. Jamilla (14) woont sinds 8 jaar in opvanghuizen. “Mijn begeleider Alex betekent veel voor me.”

Jamilla was pas 6 toen ze samen met haar toen 3-jarige broertje uit huis werd geplaatst, omdat er veel ruzie thuis was. Sinds 7,5 jaar zit ze in het Dushihuis in het Gelderse Ellecom. Een opvanghuis waar zo veel mogelijk een gezinssituatie wordt nagebootst. “Je gaat naar sport, school en speelt met andere kinderen. Je leeft een gewoon leven, alleen dan zonder je ouders.”

Steun

Uit recent onderzoek van Het Vergeten Kind blijkt dat juist de kinderen die het al moeilijk hebben, minder steun ervaren van volwassenen om zich heen. Jongeren met een lastige thuissituatie geven aan dat ze willen dat er met meer aandacht naar hen geluisterd wordt, dat kleine alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld samen een spelletje spelen er echt toe doen.

Lieve berichten voor ‘vergeten kinderen’
In Nederland zijn er zo’n 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek. Omdat zij wel wat extra liefde en steun kunnen gebruiken, roept Stichting Het Vergeten Kind mensen op om op hun site een lief bericht achter te laten. Deze berichten willen ze aan elkaar breien tot een lange sjaal.

Directeur Joep Verboeket: “Met het maken van de langste ‘supportsjaal’ willen we Nederland vragen haar hart te openen voor kwetsbare kinderen. We benadrukken dat oprechte aandacht al kan zitten in kleine dingen. We kunnen allemaal iets doen voor deze kinderen, zodat zij krijgen waar ze recht op hebben: een kans op een mooie toekomst. En het mooie is, aan het einde van de campagne worden de sjaals losgemaakt en komen ze terecht bij de kinderen die onze steun zo hard nodig hebben.”

De nu 14-jarige Jamilla krijgt die steun voornamelijk van de oprichter van het Dushihuis, Alex de Bokx. “Hij gaat met me mee als ik ergens naartoe moet. Hij denkt altijd in oplossingen en loopt niet weg als het moeilijk wordt.”

Muurtje
Lange tijd vond Jamilla het lastig om anderen toe te laten in haar leven, door alles wat er gebeurd was thuis. “Ik had een muurtje om me heen gebouwd”, vertelt ze. “Als mensen te dichtbij kwamen, blokkeerde ik. Of ik behandelde ze respectloos, zodat ze afstand van me namen. Dan negeerde ik die persoon bijvoorbeeld.”

Nu durft Jamilla dat muurtje steeds meer af te breken. “Ik heb opnieuw moeten leren praten over mijn gevoelens. Inmiddels durf ik weer een gesprek aan te gaan met de mensen om me heen.”

Ouders
Lange tijd zag Jamilla haar ouders niet, omdat dit te onveilig voor haar was. Nu ziet ze haar ouders weer regelmatig. “Ze komen hierheen, of ik ga naar ze toe. Er is veel gebeurd, maar ik ben heel trots op hoe ze het nu doen. Ik krijg ook veel steun van ze.”

Jamilla wil andere kinderen in eenzelfde soort situatie als tip geven zich kwetsbaar op te stellen. “Het is fijn om steun te krijgen. Ik hoop dat kinderen die nog geen hulp krijgen, daar om durven te vragen.”

Jamilla was op 25 februari 2018 te zien in de documentaire Als je bij me weggaat, onderdeel van de documentairereeks van Mensjesrechten.